Pizza na spodzie z BATATÓW I MĄKI Z CIECIORKI
SKŁADNIKI
Na spód:
1 batat ok 200g
100g mąki z ciecierzycy
DODATKI (wedle uznania)
na prezentowanej
70g sera piórko
50g szynki drobiowej
pieczarki
pomidor
rukola
Wykonanie
Batata myjemy, kroimy na pół i pieczemy do miękkości. Po ostygnięciu ściągamy skórę i rozdrabniamy widelcem. Do pure dodajemy mąki i zagniatamy. Niestety tu jest problem bo ciasto się klei i w czasie wałkowania trzeba podsypywać ciasto mąką (najlepiej od razu wałkować na papierze do pieczenia). Po rozwałkowaniu (w miarę cienko) nakłuwamy widelcem ciastko i pieczemy w nagrzanym piekarniki (210st ) przez ok 10-15min.
Następnie wyciągamy, dodajemy dodatki i wkładamy na 8 minut.
Wartości kaloryczne naszej pizzy z dodatkami (porcja dla dwóch osób)
Białko- 61g
Węglowodany – 105g
Tłuszcze – 10g
kcal – ok 610
Dla porównania pizza z “sieciówki”
Białko- 64g
Węglowodany -154g
Tłuszcze- 65g
kcal- ok 1400
Smacznego!